Foredrag

Foredrag og undervisning

Foredrag, undervisning og oplæsninger


Jeg holder gerne foredrag, laver undervisning og læser op med udgangspunkt i mine bøger


Foredrag og oplæsninger kan tilpasses efter målgruppen både i indhold og varighed. Jeg har erfaringer med at fortælle og læse op for alle klassetrin i Folkeskolen, for unge, unge voksne og for de helt voksne. Jeg har også en vis erfaring med ordblinde og læsesvage. 

I de fleste tilfælde er min optræden en kombination af foredrag, undervisning og oplæsning, og publikum får rig lejlighed til at stille spørgsmål af enhver art. 


Man kan søge tilskud til fordrag 


Biblioteker kan søge tilskud gennem puljen "Dansk litteratur i Danmark" på Kunst.dk. Forfattercentrum dækker hele honoraret, så I kun skal betale transporten. 


Næste frist 1. marts 2021. 


Skoler kan søge tilskud gennem puljen "Huskunstnerordningen" på Kunst.dk. Puljen dækker op til 75% af det samlede kunstnerhonorar. Minimumhonorar er 20.000 kr., dvs. minimum ansøgt beløb er 15.000 kr. Puljen er anlagt på længere forløb.


Næste frist er 2. marts 2021.


1. Spøgelser og genfærd


Med udgangspunkt i mange af de spøgelseshistorier jeg har skrevet, læser jeg eksempler fra bøgerne og fortæller om hvad et spøgelse er. Hvor kan man finde dem? Hvor kommer de fra? Hvorfor skræmmer de os? Hvad vil de? Hvem er de? Er der i virkeligheden grund til at være bange? Hvad kender man historisk til spøgelser og hvor kan man læse om, hvad der startede det hele? 

Der tages især udgangspunkt i letlæsningsromanerne:


Spøgelset fra den sorte mose (forlaget Cadeau, 2004)


Genfærdet fra pest-kirkegården (forlaget Cadeau, 2005)


Dødslejren (forlaget Cadeau, 2006)


Genfærdet på Munkholm Slot (forlaget Cadeau, 2002)


Varighed cirka 60 minutter.


2. Et møde med forfatteren, Michael Næsted Nielsen


Med udgangspunkt i mine egne bøger, både romaner, noveller, antologier og digtsamlinger fortæller jeg om min egen vej til at blive forfatter. Det handler om alle de faldgruber man kan falde i, hvordan man bærer sig ad med at skrive en bog, fanbreve, om at blive genkendt på gaden og generelt om at være forfatter. Jeg fortæller også noget om at søge gode råd og vejledning, som jeg selv har fået, om kritik og selvkritik. Hvad er inspiration og hvor kommer den fra? Hvem læser bøger og hvad går man glip af, hvis ikke man under sig selv den oplevelse. Hvad med at skrive spændende bøger til læsetræning og for læsesvage børn, unge og unge voksne? Foruden meget mere.


Foredraget kan tilpasses til at omfatte specifikke emner, og der bliver god lejlighed og tid til at stille spørgsmål.


Varighed cirka en time til halvanden.


3. Lyrik


Hvordan skriver man digte? Er der nogen regler for, hvad man må skrive i et digt? Hvor mange forskellige måder findes der at skrive digte på? Hvad er Haiku? Hvad er en sonet? Hvad er brækprosa? Skal digte absolut være på rim for at være gode eller gode nok? Skal det være kedeligt at læse digte eller må det også gerne være sjovt? Hvad i alverden gør man som skoleelev, hvis læreren siger at man skal analysere, fortolke og diskutere et eller flere digte, som man aldrig før har læst eller ved det mindste om? 


Jeg giver en masse eksempler, der fortrinsvis er taget fra mine egne 14 digtsamlinger og læser op og fortæller om alle de faldgruber og fælder man kan falde i. 


Varighed cirka 60 minutter.


4. Myten om seriemorderen Jack the Ripper


Myten om verdens første seriemorder, Jack Ripper, har i mere end 100 år optaget både litteratur, film, teater og mange historikere. Hvem var han? Hvad skete der i virkeligheden? Hvorfor skete det? Hvem var ofrene? Hvorfor var England og store dele af Europa skræmt fra vid og sans? Hvorfor blev sagen aldrig opklaret? Vil den nogensinde blive opklaret? Er det i virkeligheden sådan, at den helst ikke må blive opklaret? Spillede det engelske kongehus en rolle? 


Der tages udgangspunkt i de to romaner for børn & unge, som jeg har skrevet om emnet, henholdsvis:  


Jack the Ripper (forlaget Hansen, 1994) 


De døde i den tågede by (forlaget Cadeau, 2008) 


Foredraget er en kombination af oplæsning fra romanerne og hvad der er de reelle historiske fakta. 


Varighed cirka 60 minutter.


5. Oplæsning og fortælling fra en spændende roman


Jeg læser op fra en eller flere af de meget spændende romaner fra forfatterskabet, og fortæller om, hvordan bogen er blevet til, om inspiration, skrivestil, fortælletricks, suspence og om, hvad det er som skaber en spændende og god roman for børn & unge. Hvad er det for nogle fælder man skal undgå, når man skriver en bog, og generelt om, hvordan man bliver forfatter. 


Det er valgfrit, hvilken eller hvilke romaner der bruges som udgangspunkt, men især letlæste kriminal romaner og spøgelseshistorier, som forfatterskabet rummer mange af, kan danne grundlag for mange gode spørgsmål fra både elever og lærere. Der bliver rig lejlighed til at stille spørgsmål i forbindelse med foredraget. 


Varighed 60 - 90 minutter


Priser


Hvert foredrag (1 - 5) koster 5.000 kr. + transport.

Copyright (C) Michael Næsted Nielsen